Sabtu, 27 Ogos 2011

Kisah Wanita Solehah: Rabiatul Adawiyah

Perginya Wanita Sufi

Apabila sudah tiba ajalnya, Rabi'ah akan meninggalkan dunia ini. Orang-orang yang menunggunya meninggalkan biliknya dan menutup pintu bilik itu dari luar. Setelah itu mereka mendengar sebuah suara yang berbunyi, "Wahai jiwa yang damai, kembalilah kepada Tuhanmu dengan berbahagia."

Beberapa saat kemudian tiada lagi suara yang kedengaran dari dalam bilik Rabi'ah. Lalu mereka membuka pintu bilik itu dan mendapatkan Rabi'ah yang telah pulang ke Rahmatullah.

Setelah Rabi'ah meninggal dunia, ada yang bertemu dengannya dalam sebuah mimpi. Rabi'ah ditanya,
"Rabi'ah, bagaimana engkau menghadapi malaikat Munkar dan Nakir?"

Rabi'ah menjawab: "Kedua malaikat itu datang kepadaku dan bertanya, "Siapakah Tuhanmu? Aku menjawab, "Pergilah kepada Tuhanmu dan katakan kepadaNya: Di antara beribu-ribu makhluk yang ada, janganlah Engkau melupakan seorang wanita tua yang lemah. Aku hanya memiliki Engkau di dunia yang luas, tak pernah lupa kepadaMu, tetapi mengapakah Engkau mengirimkan utusan sekadar menanyakan siapa Tuhanmu kepadaku".

Doa-Doa Wanita Sufi

"Ya Allah, apapun yang akan Engkau kurniakan kepadaku di dunia ini, berikanlah kepada musuh-musuhMu, dan apapun yang akan Engkau kurniakan kepadaku di akhirat nanti, berikanlah kepada sahabat-sahabatMu, kerana Engkau sendiri cukuplah bagiku."

"Ya Allah,  jika aku menyembahMu kerana takut kepada neraka, bakarlah aku di dalam neraka, dan jika aku menyembahMu kerana mengharapkan syurga, maka haramkanlah aku dari memasukinya, tetapi jika aku menyembahMu demi Engkau semata-mata, janganlah Engkau enggan memperlihatkan wajahMu yang abadi kepadaku."

"Ya Allah, semua jerih payahku dan semua hasratku di antara segala kesenangan dunia ini adalah untuk mengingati Engkau. Dan di akhirat nanti, di antara segala kesenangan akhirat, adalah untuk berjumpa denganMu. Begitulah halnya dengan diriku, seperti yang telah kukatakan. Kini perbuatlah seperti yang Engkau kehendaki."

Apa yang dapat diambil sebagai pengajaran dan iktibar dari kisah wanita sufi ini ialah tentang prinsip-prinsip ikhlas dalam beramal soleh, rasa cinta atau mahabbah terhadap Ilahi Rabbi yang mengatasi seluruh kecintaan terhadap yang lain, serta redha terhadap segala apa jua yang menjadi ketentuan dan takdir Allah S.W.T ke atas seluruh hamba-Nya. Ketiga prinsip inilah seterusnya dikembangkan oleh golongan sufi.

1 ulasan:

  1. Assalam..boleh tahu dpt info dkt mana link mana utk entry nih

    BalasPadam