Ahad, 20 November 2011

9 MIMPI AJAIB RASULULLAH

ANTARA 9 MIMPI NABI MUHAMMAD SAW
Daripada Abdul Rahman bin Samurah r.a berkata, Nabi Muhammad SAW bersabda:

Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan………..”


Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datangi oleh malaikatul maut dengan keadaan yang amat menggerunkan untuk mengambil nyawanya, maka perbuatan itu terhalang disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHAN KEPADA KEDUA IBU BAPANYA.


 Aku melihat seorang dari umatku telah disebabkan azab kubur yang amat pedih, namun dia diselamatkan oleh berkat WUDHUKNYA YANG SEMPURNA.


     Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis laknatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS KEPADA ALLAH SWT.


     Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api Neraka Jahannam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut melalui duburnya oleh malaikat Azab, tetapi SOLATNYA YANG KHUSYUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah mlepaskannya dari seksaannya itu.


   Aku meilhat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga lalu dihalang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH S.W.T memberinya minum hingga ia merasa puas.

     Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNA sambil ke kumpulanku seraya duduk di sebelahku

Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadaan gelap gelita disekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan bingung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH S.W.T lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang-benderang.


     Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidak pun membalas bicaranya, maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya.


    Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api neraka ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH S.W.T lalu menabir muka dan pahalanya dari bahaya api tersebut.


Allahua'lam. Bersama-samalah kita mengambil iktibar daripada apa yang disampaikan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan